İlk olarak yoğurma kabımıza unu ve tuzu alalım, ortasını çukurlaştıralım.
Bu çukura ılık su, instant maya, şeker ve zeytin yağını ekleyerek ortadaki sıvı kısma yavaş yavaş kenarlardan unu ekleyerek hamuru yoğuralım. Hamurunuz ne kadar yumuşak olursa ekmeğiniz de o kadar yumuşak olur. Hamurunuz yumuşak olması ele yapışma oranını da arttıracaktır. Bunu engellemek için de hamuru toparlarken elinizi hafif su veya sıvı yağ ile ıslatmalısınız.
Hamuru toparladıktan sonra üzerini streçleyelim ve daha sıcak olması için de üzerine temiz bir örtü örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
Mayası gelen hamurumuzun üzerini açalım ve havasını alalım.
Daha sonra un serptiğimiz tezgaha hamurumuzu alalım ve hızlıca toplarlayalım.
Mümkün olduğunca eşit olacak şekilde hamurumuzu 8 parçaya ayıralım, her parçayı da elimizle beze haline getirelim.
Beklerken bezelerimizin üzerinin kurumaması için streç film ile kapatalım.
Bezelerimizi sırası ile yarım cm kalınlığında ve hemen hemen 1 tabak genişliğinde açalım. Açarken hamur kullanmak işimizi biraz daha kolaylaştıracaktır. Çok ince açmayacağım için ben merdane ile açtım ancak siz isterseniz oklava ile de açabilirsiniz. Oklava ve merdaneniz yoksa bezelerinizi daha küçük tutup elinizle de açabilirsiniz.
Açtığımız her bezeyi temiz bir ört üzerine alalım ve kurumaması için üzerlerini örtelim.
Tüm bezelerimiz bittikten sonra yapışmaz bir tavayı ısıtalım, ilk hamurumuzu örtüden aldığımız şekilde tavaya yerleştirelim ve orta ateşte kontrollü bir şekilde pişirelim.
Kenarları hafifçe şişmeye başlayan bazlamamızı bir tur çevirelim. Bazlamayı pişirirken bir kaç tur çevirmek önemli.
Diğer yüzü de hafifçe kabarmaya başladığında çevirelim.
Balon gibi kabaran bazlamamızın her iki tarafının da yanmadan pişmesi için bir iki defa çevirerek tavadan temiz bir örtü üzerine alalım. Pişen bazlamalarımız servise hazır.
Yorum